TOΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΜΑΖΙΩΤΗ ΣΤΙΣ 25/7/2019 (ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΤΗΣ Π.ΡΟΥΠΑ ΣΤΗΝ 4η ΔΙΚΗ ΤΟΥ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΑΤΙΚΟΥ ΑΓΩΝΑ)

Μαζιώτης: Θέλω να πω κάποια πράγματα για αυτά που λέχθηκαν και για την υπόθεση που κατέθεσε η συντρόφισσά μου. Σε σχέση με την υπόθεση είναι κάποια πράγματα που θα τα πω στην ‘‘απολογία’’ μου εντός εισαγωγικών.

Εμείς έχουμε αναλάβει ευθύνες και σε πολιτικό και σε προσωπικό επίπεδο για υποθέσεις από το 2003 ως το 2016. Συνολικά 17 ενέργειες του Επαναστατικού Αγώνα, αμιγώς πολιτικές, βομβιστικές επιθέσεις, επιθέσεις κατά αστυνομικών, κατά προσώπων όπως του Βουλγαράκη, κατά της αμερικάνικης πρεσβείας και σε προσωπικό επίπεδο η συντρόφισσα έχει αναλάβει την απόπειρα απόδρασης με το ελικόπτερο που ήταν -η τελευταία- αμιγώς πολιτική ενέργεια, η απόπειρα απελευθέρωσης πολιτικών κρατουμένων από τις φυλακές Κορυδαλλού. Και επίσης σε προσωπικό επίπεδο, ότι ναι εγώ συμμετείχα γιατί στα υπόλοιπα δεν έχουμε πει ποτέ και αυτό ισχύει, δεν δίνουμε πληροφορίες σε σας γιατί είστε εχθρικός μηχανισμός στο ποιος ήταν πού, δεν δίνεται καμία πληροφορία, απλώς υπερασπιζόμαστε την πρακτική της οργάνωσής μας και για ποιό λόγο  το έκανε. Σε προσωπικό επίπεδο έχουμε αναλάβει 4 απαλλοτριώσεις τραπεζών. Στα Μέθανα, Κλειτορία, νοσοκομείο Σωτηρία και Εθνική Τράπεζα Μαλεσίνας το 2016.

Από αυτό και μόνο θα πρέπει να καταλάβετε ότι δεν υπάρχει κίνητρο….

Πρόεδρος: Πότε έγιναν αυτές;

Μαζιώτης: Από το 2012 ως το 2016. Σε αυτό το διάστημα. Τα Μέθανα έγιναν τον Ιούλιο του 2013, η Κλειτορία τον Μάρτιο του 2014, τον Ιούνιο του 2015 έγινε η απαλλοτρίωση της Πειραιώς στο νοσοκομείο Σωτηρία και τον Σεπτέμβριο του 2016 η Εθνική της Μαλεσίνας. Και όπως σας λέχθηκε ήδη, σε κάποιες περιπτώσεις δεν υπήρχαν καν στοιχεία.

Για την απαλλοτρίωση της Πειραιώς στο νοσοκομείο Σωτηρία δεν υπήρχε κανένα στοιχείο. Απλώς είχε φωτογραφηθεί ότι μπορεί να είναι η συντρόφισσα από τα ΜΜΕ φυσικά τα οποία παίρνουν πληροφορίες από αστυνομικούς συντάκτες οι οποίοι παίρνουν πληροφορίες από την ΓΑΔΑ.

Όταν έγινε η απόπειρα κατάληψης του ελικοπτέρου τον Φλεβάρη του 2016 την ανέλαβε η συντρόφισσα μετά από λίγες μέρες, τον Μάρτιο του 2016 και η συντρόφισσα Ρούπα είπε »ότι τη συγκεκριμένη απαλλοτρίωση στο νοσοκομείο Σωτηρία την έκανα εγώ», χωρίς να υπάρχουν καν στοιχεία.

Πολλά πράγματα λοιπόν, ή μάλλον όλα έχουν αναληφθεί όχι γιατί δεν μπορούσαμε να κάνουμε αλλιώς γιατί ήταν συντριπτικά τα στοιχεία εναντίον μας και άρα δεν μπορούσαμε να κάνουμε αλλιώς αλλά γιατί θεωρούσαμε ότι έτσι έπρεπε να κάνουμε.

Δεν θεωρούμε ότι έχουμε κάνει καμία εγκληματική ενέργεια, δηλαδή με την έννοια του άδικου καταλογισμού της πράξης γι’ αυτό και τις έχουμε υπερασπιστεί δημόσια στα δικαστήρια, μπροστά σε συναδέλφους σας, σε κείμενά μας μέσα από την φυλακή, όλα δημόσια, δεν είμαστε εγκληματίες, ορθώς έχουμε κάνει ό, τι έχουμε κάνει, παραμένουμε και εξακολουθούμε και τα πιστεύουμε, δεν έχουμε κανένα κίνητρο και λόγο να αρνηθούμε το οτιδήποτε εφόσον έχει γίνει πραγματικά από μας και από την οργάνωσή μας. Αυτό κανονικά θα έπρεπε να το καταλάβετε προτού κάνετε κάποιες ερωτήσεις.

Εγώ αυτή τη στιγμή έχω 153 χρόνια, κατά συγχώνευση συνολικά συν 2 από ένα στρατοδικείο (155) γιατί με καλούσαν φαντάρο, το να αποδεχτώ εφόσον την έχω κάνει τη συγκεκριμένη ληστεία ή απαλλοτρίωση των Σπετσών, ποσώς λοιπόν έχει για μένα ποινικό διακύβευμα. Είτε έχω 200 χρόνια είτε 1000 χρόνια, με τον καινούργιο ποινικό κώδικα είναι 20 χρόνια κατά συγχώνευση. Με εργασία στην φυλακή, όντως σε 2,5 χρόνια μπαίνω στην αναστολή. Ποσώς λοιπόν με ενδιαφέρει! Γιατί λοιπόν να μην αναλάβω;

Πρόεδρος: Πόσα χρόνια είστε μέσα;

Μαζιώτης:  Αυτή την στιγμή έχω 6,5 χρόνια. Με τον καινούργιο ποινικό πρέπει να κάνω εφόσον τα 3/5 του 20 είναι τα 12 μικτά, πρέπει να κάνω τα 8 σκαστά και τα 4 μεροκάματα. Δεν θα με κρατήσετε παραπάνω. Πόσο θα με κρατήσετε παραπάνω; Δηλαδή δεν υπάρχει ποινικό διακύβευμα.

Γνωρίζετε ότι έχω αναλάβει ευθύνες για την επίθεση στην Τράπεζα της Ελλάδας όπου θα μπορούσα να φάω ισόβια όπως και έγινε. Το λέει ο νόμος. Είναι ένας χουντικός νόμος για την έκρηξη, ισόβια για μικροτραυματισμό. Γιατί όντως υπήρξε μικροτραυματισμός αλλά όχι από δική μας υπαιτιότητα, της οργάνωσής μας όπως και για την απαλλοτρίωση στην Κλειτορία θα μπορούσα να φάω ισόβια αναλόγως με το πώς θα φτιάχνατε τις κατηγορίες. Γιατί ήταν ληστεία με πυροβολισμό, θα μπορούσατε να εφαρμόσετε το άρθρο 380, ληστεία με ιδιαίτερη αγριότητα, τα ξέρω τα νομικά.

Αλλά εμείς δεν τοποθετούμαστε με βάση το ποινικό διακύβευμα αλλά με το τι θεωρούμε εμείς στο κεφάλι μας σαν αξίες, με το τι πρέπει να κάνουμε. Έχουμε κάνει κάποιες επιλογές, τα ρίσκα τα γνωρίζουμε, θα μπορούσαμε να είμαστε νεκροί, και η συντρόφισσα θα μπορούσε να σκοτωθεί στην απόπειρα με το ελικόπτερο γιατί παρά λίγο να συντριβεί το ελικόπτερο, εγώ θα μπορούσα να σκοτωθώ στο Μοναστηράκι και σε άλλη περίπτωση.

Δεν έχουμε τέτοιο κίνητρο, του ποινικού διακυβεύματος. Ποσώς μας ενδιαφέρει. Αυτό λοιπόν θα πρέπει να το λάβετε υπ’ όψιν σας.

Είμαστε η πρώτη οργάνωση, πολιτική συλλογικότητα, γιατί αυτό είμαστε πρώτα απ’ όλα, πολιτική συλλογικότητα, απλά η μέθοδος δράσης είναι η ένοπλη προπαγάνδα, η ένοπλη δράση γενικότερα, είμαστε λοιπόν η πρώτη οργάνωση που το 2010 κόντρα σε μια παράδοση που υπάρχει στην Ελλάδα που πολλοί ‘‘αγωνιστές’’ δεν υπερασπίζονται τις επιλογές τους, ότι ναι, εμείς είμαστε μέλη της συλλογικότητας αυτής η οποία έχει αυτήν την παράνομη δράση και το υπερασπιζόμαστε.

Αν και έχουν κατηγορηθεί και άλλες ένοπλες οργανώσεις κ. εισαγγελέα, π.χ. η 17Ν έχει καταδικαστεί και για ληστείες τραπεζών αλλά δεν τις έχει αναλάβει, είμαστε επίσης όντως οι μόνοι που έχουμε πει ότι η οργάνωσή μας έχει κάνει απαλλοτριώσεις, τις συγκεκριμένες όμως. Αυτές τις συγκεκριμένες.

Δεν θα αναλάβουμε κάτι που δεν μας αντιστοιχεί. Αυτή είναι η διαφορά μας και η διαφωνία μας. Γιατί όντως δεν μας αντιστοιχούν πράγματα που δε τα έχουμε κάνει  να τα αναλάβουμε. Και δεν υπάρχει ούτως ή άλλως ποινικό διακύβευμα. Ένα αυτό.

Το δεύτερο τώρα όσον αφορά αυτά που λέτε για τον οπλισμό και τους συγκατηγορούμενους εδώ πέρα. Εάν ίσχυε ότι υποθετικά ο Επαναστατικός Αγώνας είχε τέτοιο δυναμικό στις τάξεις του και τέτοιον οπλισμό δεν θα κάναμε απλώς μια ενέργεια (πολιτική) ή δύο το διάστημα από το 2012 ως το 2016.

Γιατί είναι δύο οι αμιγώς πολιτικές ενέργειες, η επίθεση στην Τράπεζα της Ελλάδας και το ΔΝΤ το 2014 και την απόπειρα απόδρασης με το ελικόπτερο που έκανε η συντρόφισσα Ρούπα το 2016. Θα ήταν πολύ περισσότερες τέτοιου είδους ενέργειες. Προσέξτε λοιπόν, στο διάστημα αυτό το 2012 – 2016, εμφανίζεται με το κατηγορητήριο ότι έχει διαπράξει ο Επαναστατικός Αγώνας γύρω στις 10 ληστείες τραπεζών και 2 πολιτικές ενέργειες, κατά την δικιά σας ορολογία αμιγώς τρομοκρατικές, εναντίον της ΤτΕ και η απόπειρα απόδρασης με το ελικόπτερο, δυσανάλογο δηλαδή για μια οργάνωση η οποία λέγεται επαναστατική.

Οι απαλλοτριώσεις τραπεζών είναι επικουρικές ενέργειες και το έχουμε καταθέσει και δημοσίως και στα δικαστήρια. Δεν είναι η κύρια δραστηριότητα.

Το διακύβευμα και αυτό που αποδεικνύεται και το είπε και η συντρόφισσα Ρούπα είναι να παρουσιαστούμε εμείς ως ληστές τραπεζών. Τίποτε άλλο.

Γι’ αυτό και σας ανέφερε τι είπε η κ. Παντελάκη η εισαγγελέας στο πρωτοβάθμιο δικαστήριο που καταδικάστηκα εγώ σε ισόβια το 2016 όταν εγώ έκανα την ένσταση για το πολιτικό αδίκημα που είναι σύνηθες σε αυτές τις δίκες. Εδώ δεν την έχω κάνει αν θυμάστε. Στη δίκη την δικιά σας, ήμουν ο μοναδικός που δεν την έχω κάνει, δεν έχω κάνει ένσταση να πάει η υπόθεση στο μικτό ορκωτό γιατί είπα αν θυμάστε ότι οι συγκεκριμένες απαλλοτριώσεις δεν είναι του Επαναστατικού Αγώνα, είναι κοινές ληστείες τραπεζών, δεν εμπίπτουν στο πολιτικό αδίκημα.

Γιατί σε άλλη περίπτωση, στο δικαστήριο με την κ. Παντελάκη, η δίκη είχε ως κύρια υπόθεση την επίθεση στην Τράπεζα της Ελλάδας – ΔΝΤ, την συμπλοκή στο Μοναστηράκι με την αστυνομία και 3 υποθέσεις τραπεζών όπου οι 2 ήταν του Επαναστατικού Αγώνα και η τρίτη ήταν άσχετη, της Ακράτας, δηλαδή. Εκεί είχα κάνει ένσταση για το πολιτικό αδίκημα και τι γυρνάει και μου λέει η κ. Παντελάκη, αυτό που είπε η Ρούπα, »τι μας λέτε κ. κατηγορούμενε, για ληστείες κατηγορείστε. Οι περισσότερες υποθέσεις που έχετε εδώ είναι ληστείες τραπεζών. Τι μας λέτε!»

Το διακύβευμα λοιπόν σε αυτή την δίκη δεν είναι ούτε οι ‘‘ληστές με τα μαύρα’’, ούτε οι ‘‘ληστές του Διστόμου’’, αυτά είναι μιντιακές ορολογίες.Το διακύβευμα είναι να εμφανιστεί η οργάνωση και με αυτά που έχουν πει κάποιοι μάρτυρες περί ώσμωσης πολιτικών –ποινικών ότι ο Επαναστατικός Αγώνας είναι μία οργάνωση– ομπρέλα ληστειών τραπεζών. Πράγμα όμως που δεν ισχύει. Εμείς κάποιες ληστείες ή απαλλοτριώσεις κατ’ εμάς, τις έχουμε αναλάβει. Δεν έχουμε λόγο να μην αναλάβουμε κάτι που όντως έχουμε κάνει. Δεν έχει ούτε και ποινικό διακύβευμα.

Αυτό επίσης έπρεπε να το πάρετε υπ’ όψιν. Ότι δε μιλάτε με ανθρώπους που το παίζουν γενικά ‘‘αθώοι’’. Βέβαια το ‘‘αθώος’’ ή ‘‘ένοχος’’ είναι ορολογία που ο καθένας δίνει την ερμηνεία του. Δεν θεωρούμε εμείς τον εαυτό μας εγκληματίες, σωστά τα κάναμε και είμαστε και αμετανόητοι. Δεν υπάρχει τέτοιο θέμα. Δεν υπάρχει λόγος να αρνηθούμε κάτι που όντως το έχουμε κάνει. Το διακύβευμα είναι να εμφανιστεί ο Επαναστατικός Αγώνας ότι είναι μια ληστρική οργάνωση.

Και φαίνεται από την εικόνα του κατηγορητηρίου, ότι ο Επαναστατικός Αγώνας σε 4-5 χρόνια κατηγορείται για 10 ληστείες τραπεζών με πρώτη τις Σπέτσες, μετά την Ακράτα, Βελεστίνο, Σαρωνίδα, Δίστομο, Αμπελώνας, Φαρκαδώνα και την απόπειρα απαγωγής του εφοπλιστή Μαρτίνου συν αυτές που έχουμε αποδεχθεί, Μέθανα, Κλειτορία, στο νοσοκομείο Σωτηρία, Μαλεσίνα και να έχουμε 2 αμιγώς πολιτικές  ενέργειες (ΤτΕ, απόπειρα απόδρασης). Ε, ναι, θα μας πείτε τι πολιτική οργάνωση. Ληστές τραπεζών είστε!

Ρούπα: Αυτές οι ενέργειες που δικάζετε από το ’12 και μετά, πόσες είναι; Πόσες είναι αθροιστικά;  

Μαζιώτης: Καμία δεκαριά.

Ρούπα: Μέσα σε πόσο χρονικό διάστημα; Σε 2 χρόνια 10 ληστείες; Εγώ αν στην ομάδα μου υπήρχαν τόσοι άνθρωποι που θα έκαναν τόσες ληστείες, θα διαφωνούσα. Να ήμουν εγώ σε μια ομάδα και να έμπαινε ως προτεραιότητα αυτό, δηλαδή μέσα σε 2 χρόνια 10 ληστείες θα διαφωνούσα και δεν θα το επέτρεπα.

Μαζιώτης: Όταν συλληφθήκαμε είπαμε ότι ήμασταν και οι δύο στην παρανομία, θέλαμε να συνεχίσουμε αυτό που κάναμε και πριν μας συλλάβουν (το 2010)…

Πρόεδρος: Είναι 5 (ληστείες)

Μαζιώτης: 5 συν την απόπειρα απαγωγής του Μαρτίνου 6. Είναι λοιπόν 6 υποθέσεις και τις 4 που έχουμε όντως αναλάβει σε όλο το διάστημα, από το διάστημα 2012 – 2017. Σε αυτό το διάστημα εμφανίζεται η οργάνωση ότι έχει κάνει 10 ληστείες –απαλλοτριώσεις τραπεζών μαζί με την απόπειρα απαγωγής του εφοπλιστή Μαρτίνου– η συμπλοκή στο Μοναστηράκι ήταν παρεμφερής υπόθεση….

Πρόεδρος: Θα μπορούσε να πει κανείς  και το αντίστροφο.

Μαζιώτης:  Όπως; Πρόεδρος: Ότι την αρνείστε αυτή στις Σπέτσες γιατί ακριβώς φέρονται και άλλοι κατηγορούμενοι που εμπλέκονται σε ληστείες.

Ρούπα: Αυτό κ. πρόεδρε είναι φιλολογικό!

Μαζιώτης: Σε άλλες δίκες γιατί είναι πολλές αυτές που έχουν γίνει εναντίον του Επαναστατικού Αγώνα, ποτέ δεν έχουμε τοποθετηθεί για άλλους που έχουν και στοιχεία. Δεν είναι το ίδιο πράγμα.

Πρόεδρος: Την αρνείστε γιατί δεν θέλετε να φανεί αυτή η εμπλοκή.

Μαζιώτης: Ποια εμπλοκή; Είναι διαφορετική η υπόθεση των ληστειών –εγώ δεν έχω να πω τίποτα για τις υποθέσεις αυτές– όπως και για αυτές πριν το 2012 όπου υπήρχε ο Επαναστατικός Αγώνας από το 2006 μέχρι το 2010, δεν μας είχαν προσάψει καμία ληστεία τότε σε αυτό το διάστημα.  Είναι διαφορετικός ο τομέας των ληστειών – απαλλοτριώσεων και διαφορετικό αν αυτές έχουν γίνει στα πλαίσια του Επαναστατικού Αγώνα. Είναι εντελώς διαφορετικό. Γι’ αυτό σας είπα ότι η υπόθεση αυτή είναι ιδιάζουσα. Δηλαδή γίνεται με το 187 περί ‘‘εγκληματικής’’ οργάνωσης μετά αναβαθμίζεται και εξελίσσεται σε ‘‘τρομοκρατική’’ οργάνωση.

Εάν όντως υπήρχε τέτοιο δυναμικό θα κάναμε πολύ διαφορετικά πράγματα και περισσότερα πράγματα. Και με αυτόν τον οπλισμό, μπορεί να μπαίναμε και στην βουλή. Πολύ περισσότερα πράγματα από το να κάνουμε τι; Ληστείες τραπεζών και να μαζεύουμε 1 εκ. ευρώ; Γιατί αυτό είναι το διακύβευμα. Μας έχετε εμάς για τέτοιο πράγμα;

Οι απαλλοτριώσεις για μας είναι επικουρικά πράγματα, δεν είναι τίποτα. Τις απαλλοτριώσεις τις κάναμε γιατί ήμασταν στην παρανομία. Όταν επιλέγεις να είσαι εκτός νόμου, τι θα κάνεις; Θα πας να δουλέψεις με το όνομά σου; Πώς θα επιβιώσεις; Ή θα το παίξω ότι πουλάω κάστανα το χειμώνα  και καλαμπόκι το καλοκαίρι; Πλανόδιος πωλητής;

Ναι, ληστείες τραπεζών θα κάνω, απαλλοτριώσεις. Και είναι μέσα στην πρακτική του αντάρτικου πόλης. Και σας το είπα, όλες οι οργανώσεις αντάρτικου το κάνανε. Και για την επιβίωσή μας και για να χρηματοδοτήσουμε την δράση μας.

Όλες οι οργανώσεις αντάρτικου το έχουν κάνει. Και οι αναρχικοί το έχουν κάνει. Και οι μπολσεβίκοι. Όλες οι επαναστατικές οργανώσεις. Και το ΚΚΕ στον εμφύλιο. Σε καθεστώς παρανομίας, όταν είχαν βγει αγωνιστές στο βουνό και ήταν παράνομοι και τους καταζητούσαν, είχαν βγει οι κεφαλοκυνηγοί από το κράτος, προβαίνανε και σε τέτοιες πρακτικές.

Επειδή εσείς είστε κρατικοί υπάλληλοι τον ποινικό κώδικα ξέρετε. Αυτά που λέμε εμείς φαντάζουν για σας ότι είναι ‘‘ξωτικά’’ πράγματα. Ξένα! Το καταλαβαίνω αλλά έτσι είναι.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s